Inspiratie,  Spiritualiteit,  Zweverig spul

De eerste chakra

De eerste chakra die in de vortex te vinden is, is de wortelchakra, ook wel root chakra of muladhara (wat Sanskriet voor wortel is) genoemd.
De reden voor de naam wortel is dat deze chakra zich onderaan onze ruggengraat bevindt. De onderkant van onze ruggengraat bevindt zich in het bekken waaraan onze benen vastzitten, die ons aarden (gronden).
Deze chakra zorgt voor een verbinding met de fysieke wereld (Aarde) en de energie die vanuit de Aarde omhoog komt. Daarom is de eerste chakra dus de basis van onze vortex, onze wortel.

Eén van de belangrijkste weetjes van de wortelchakra is dat alle andere chakra’s in je lichaam gebouwd zijn op de wortelchakra.

Balans

Dit betekent dus dat het van belang is dat de wortelchakra in balans is. Een disbalans in de wortelchakra werkt immers door in de daarboven gelegen chakra’s.

Als je wortelchakra in balans is dan heb je een gevoel van veiligheid en zekerheid in jouw omgeving, andere mensen, maar vooral in jezelf. Je voelt je geaard, vrij van zorgen en in harmonie.
Lichamelijk betekent de balans dat je onderlichaam goed functioneert. Denk aan je blaas, nieren, onderrug, etc.

Onbalans

Wanneer je wortelchakra niet in balans is, zul je dit op emotioneel en fysiek gebied merken.
Bij fysieke problemen kun je denken aan blaasontstekingen, nierstenen, constipatie, eetstoornissen en bijvoorbeeld rugklachten.
De emotionele ongemakken uiten zich in een onrustig gevoel. Je kunt je draai niet vinden, je hebt het gevoel dat je iets mist, maar je weet niet wat: je hebt een onbestemd gevoel.
Je bent onzeker, ongeduldig, kan hebberig zijn, bent geobsedeerd door materiële zaken en kan bovenmatig boos of agressief zijn.

Voorbeelden zijn: je zit bijvoorbeeld niet lekker in je vel op je werk. Het is niet de baan die je eigenlijk wilt, maar je weet ook niet wat je wél wilt.
Of je verhuist vaak, je kunt je maar niet settelen en op één plek blijven.
En uiteraard kan het zich ook uiten in je persoonlijke relaties (die zowel romantisch, familiair of vriendschappelijk van aard zijn).

Herstel van de balans

Om een onbalans in je wortelchakra te herstellen, zijn er in ieder geval vier mogelijkheden die je kunt toepassen.

Voeding

De eerste is makkelijk uit te voeren: namelijk door het eten van rode voeding.
Te denken valt aan rode kool, aardbeien, wortels, bieten, rode appels en granaatappel.

Natuur

De tweede manier is door jezelf letterlijk te gronden met de Aarde.
Dit houdt in dat je de energie van de Aarde in je opneemt door het op blote voeten door het gras of op het strand te lopen.
Natuurlijk is het niet in elk seizoen fijn om op blote voeten buiten te lopen. Ga dan bijvoorbeeld werken in de tuin, of maak dan een lange wandeling door het bos, over de duinen of het strand. Word één met de natuur en adem de frisse lucht in en laat de negativiteit in je uitademing naar buiten komen. Langzaam voel je de verbinding met de Aarde komen en merk je dat je in een staat van harmonie komt.

Yoga

De derde manier is door yoga.
Er zijn verschillende yoga houdingen die goed zijn voor gronding en dus het balanceren van je wortelchakra.
Ik noem bijvoorbeeld tree pose (Vrksasana), mountain pose (Tadasana), Lotus pose (Padmasana) en easy pose (Sukhasana). Allemaal houdingen die op internet te vinden zijn.

Meditatie

De vierde manier is door meditatie.
Qua meditatie is het fijn om op de achtergrond muziek af te spelen die samenhangt met de wortelchakra. Er bestaan zogenaamde binaural sounds die de frequentie van de wortelchakra gebruiken om zo heling te bewerkstelligen.
Tijdens de meditatie kun je ook het woord ‘lam’ chanten. Je kunt dit vergelijken met het spinnen van een poes. Waarvoor jij in de plaats lam gebruikt.
Mocht je het nog lastig vinden om je concentratie te bewaren, dan kun je ook gebruik maken van geleide meditaties die veelvuldig op YouTube te vinden zijn.
Mijn tip is om je telefoon tijdens welke meditatie dan ook op stil te zetten!

Maybe you are searching among the branches, for what only appears in the roots.

~ Rumi

Al met al draait het om vertrouwen krijgen, hebben en houden in jezelf. Het leren loslaten van je angsten dat je niet goed genoeg bent en het realiseren dat je waardevol bent voor deze wereld én dat je de kracht hebt om dat te bereiken wat je wilt.
Hierdoor zal je zelfvertrouwen groeien, voel je je vrolijker, energieker en optimistischer en zul je van jezelf gaan houden, want…

…Alles is liefde… Dus jij ook…

Een vrolijke, spirituele Leeuw, koningin van mijn grootste liefde én moeder van 4 olifantjes. Dol op yoga, films, schrijven, dansen, zingen, reizen, natuur, tuinieren, eten, lesgeven en op pad gaan met mijn generaal of draak. Altijd op spirituele ontdekking, altijd open voor groei en vooral trots op mijn eigen paradijsje. "Alles is liefde"...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *