Inspiratie,  Spiritualiteit

In de manenschijn…

Afgelopen zaterdag was het volle maan. Een hele speciale volle maan welteverstaan. Het was namelijk een blauwe maan én een jachtmaan… En alsof het nog niet genoeg was; het was ook nog eens Halloween én we zitten nog steeds in het seizoen van de planeten Neptunus, Chiron, Uranus, Mars en Mercurius die retrograde zijn (deze retrogrades laat ik voor nu even buiten beschouwing).

Een blauwe maan betekent dat het de tweede volle maan binnen één maand is. Dat komt ongeveer één keer in de 2,5 jaar voor. Niet uiterst zeldzaam, maar ook niet heel gebruikelijk.

De jachtmaan komt uit de Keltische tijd. De jachtmaan was toen de volle maan die rond het Keltische feest Samhain (uitgesproken als ‘sauwn’) aan de nachtelijke hemel stond. Samhain was het feest van het nieuwe jaar en de periode dat de zogenoemde sluier tussen de geestenwereld en de onze dunner is. Tegenwoordig is dit laatste bekend als Halloween.
Het was hét moment dat de Kelten wisten dat de winter er aan kwam en er genoeg voedsel binnen moest komen om de winter door te komen. De verandering van jaargetijden betekende dat er minder voedsel zou zijn, omdat veel dieren een winterslaap zouden gaan houden. Het was in feite een transformatie naar een andere manier van leven.

Tegenwoordig hebben we genoeg voedsel om de winter door te komen en hoeven we zelfs niet meer te jagen om voor ons eten te zorgen. Daarom staat de jachtmaan niet meer voor de transformatie van jaargetijden, maar voor transformatie in je eigen leven. Je mag nu alles loslaten wat je niet meer terug wilt zien in het nieuwe jaar en alles wat je graag weer op ziet bloeien in de lente maak je vrij van negativiteit.

Naast de tijd van het jaar waarin het volle maan is, is ook het teken van de dierenriem waarin de maan zich bevindt van belang en het teken waarin de zon zich bevindt.
Elk teken van de dierenriem heeft zijn eigen krachten en kenmerken en dus is de invloed van de maan extra sterk op het gebied waar het teken in uitblinkt. Het teken waarin de zon staat zal met zijn/haar kenmerken licht schijnen op alles wat er tijdens de volle maan centraal staat, zodat dat tijdens de volle maan kan worden losgelaten.

De twaalf dierenriemtekens zijn onderverdeeld in de elementen: aarde, vuur, water en lucht. In elk van de elementen zitten dus drie dierenriemtekens en elk dierenriemteken is gekoppeld aan een planeet uit ons zonnestelsel (en ja, sommige planeten hebben dus twee dierenriemtekens!)
Dit keer stond de volle maan in het teken van Stier en de zon staat (nog steeds) in Schorpioen.

Stier is een vast en sensueel aardteken en haar heersende planeet is Venus (vandaar de sensualiteit 😉 ). Vast betekent dat de Stier stabiliteit verlangd en vastberaden is. Een aardteken heeft veel oog voor de concrete werkelijkheid. Het dierenriemteken Stier houdt in dat ze erg praktisch, volhardend, down-to-earth en vastbesloten zijn. Dit betekent dat Stier ook best conservatief kan zijn en koppig, tactloos en soms zelfs jaloers.
Voor de planeet Venus staan zaken als geld, plezier en vooral liefde centraal.

De zon schijnt vanuit Schorpioen haar licht op deze zaken.
Schorpioen is een vast en gevoelig waterteken. Watertekens hebben gevoelens die stromend zijn, net als water. Ze verkrijgen hun zekerheid uit dat wat iemand (of iets) gevoelsmatig losmaakt. De Schorpioen is scherpzinnig, gedreven, intens en passioneel, maar hij kan ook manipulatief, geobsedeerd, argwanend en onbuigzaam zijn.
Dit alles betekent dat tijdens deze volle maan vooral zaken met betrekking tot geld, plezier en liefde losgelaten mochten worden en dan vooral op het gebied van stabiliteit in deze zaken (Stier element).
Schorpioen belicht deze punten door met zijn scherpzinnige blik hier te laten zien wat er dan losgelaten dient te worden en dan precies op de punten waar Stier het normaal gesproken moeilijk mee heeft. Dit is dus een prachtige tijd geweest om zaken los te laten.

Het mooie aan een volle maan in het algemeen is dat je ten tijde van de volle maan eigenlijk van alles los mag laten. Van gevoelens of situaties op het gebied van werk, financiën, liefde, vriendschap, gezondheid, noem het maar op.
Het is gewoon de tijd om datgene wat niet meer in jouw hoogste belang is los te laten, zodat er ruimte vrijkomt voor iets nieuws.

De meeste mensen zijn de dagen voor en na een volle maan merkbaar bozer, feller, geïrriteerder, onrustiger of strijdlustiger. Voor mensen die gevoelig zijn voor de stand van de maan is het dus belangrijk om te zorgen dat ze met de energie van de maan gaan werken.

Hoe je dat kunt doen?
Door een volle maan ritueel voor jezelf te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld een soort “pop up”-altaar maken waarin de vier elementen naar voren komen. Hierbij kun je denken aan het aansteken van een kaars (vuur), het aansteken van wierook (lucht), een mooie schelp neerleggen (water) en een plantje pakken (aarde). Tijdens de volle maan schrijf je, bij je altaartje, alles wat je los wilt laten op. Daarna kun je dit lijstje verbranden als de volle maan in een vuurteken staat of begraven als het in een aardteken staat, etc. Je kunt daarna mediteren om de energie van je af te schudden of je kunt een zoutbad nemen (denk hierbij wel aan dat je niet langer dan 20 minuten in een zoutbad zit, anders onttrek je je positieve energie aan je lichaam).
Er zijn verschillende mogelijkheden.
Ik zou zeggen probeer het een keer uit!

En dan?…
Dan is er over twee weken een Nieuwe Maan. Het ritueel is net een klein beetje anders. Maar daarover later meer…

Een vrolijke, spirituele Leeuw, koningin van mijn grootste liefde én moeder van 4 olifantjes. Dol op yoga, films, schrijven, dansen, zingen, reizen, natuur, tuinieren, eten, lesgeven en op pad gaan met mijn generaal of draak. Altijd op spirituele ontdekking, altijd open voor groei en vooral trots op mijn eigen paradijsje. "Alles is liefde"...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *